вівторок, 15 листопада 2016 р.

Музей Чарльза Діккенса в Лондоні


Ще зовсім недавно цей, на вигляд звичайний старий будинок на Дауті Стріт, був мало кому відомий. У 1923 р його вирішено було знести, проте, як виявилося, це був єдиний з будинків в Лондоні, де колись проживав великий англійський письменник Чарльз Діккенс.

Існував на той час вже понад 20 років Товариству Діккенса вдалося викупити цю будівлю, де і був організований музей Чарльза Діккенса. Про нього довгий час знали лише фахівці, так студенти літературних факультетів. Однак інтерес до творчості письменника останнім часом почав сильно зростати, і напередодні його 200-річчя в оновлення і реставрацію музею були вкладені дуже великі суми. Оновлений і відреставрований музей відкрився всього через місяць після початку робіт - 10 січень 2012 р

Реставратори постаралися відтворити справжню атмосферу диккенсовского будинку. Тут вся обстановка і багато речей - справжні і колись належали письменнику. Як стверджують співробітники музею, фахівці зробили все, щоб відвідувач відчував, що письменник лише ненадовго відлучився і зараз повернеться. В цьому будинку Діккенс прожив зі своєю дружиною Катрін менше трьох років з 1837 по 1839 роки, але саме в цей час був завершений один з кращих його романів «Посмертні записки Піквікського клубу», а також з'явилися знамениті «Пригоди Олівера Твіста».



Музей Чарльза Діккенса постаралися відтворити як типово англійське житло сім'ї середнього достатку 19 століття, хоча сам Діккенс завжди боявся злиднів. Тут відновлена ​​кухня з усіма атрибутами, спальня з розкішним ліжком і балдахіном, затишна вітальня, їдальня з тарілками на столі. Єдина відмінність - ці тарілки хоч і в вікторіанському стилі, але зроблені з портретами самого Діккенса. На другому поверсі знаходиться його студія де він творив, його гардероб, його робочий стіл і стілець, набір для гоління, дбайливо збережені деякі рукописи і перші видання його книг. Тут також знаходяться предмети живопису, портрети письменника, особисті речі, листи.

І це не просто будинок-музей - це життя старої Англії, частка історії її вікторіанської епохи. У залах музею, крім будинку-музею, відтворені картини життя старого Лондона, в тому вигляді, в якому його бачив Діккенс, з його газовими ліхтарями і диліжансами. Їх макети також є в експозиції музею. За романами Діккенса вже знято не один фільм, і в музеї представлені декорації, макети костюмів і предмети інтер'єру, використані при зйомках цих фільмів.

 На тлі відроджується, до творчості великого англійського письменника працівникам музею, історикам і реставраторам, в основному, вдалося домогтися поставленої перед собою завдання. Із запиленого і запущеного музею він перетворився в справжню пам'ятку Лондона.

Немає коментарів:

Дописати коментар